Q and A: Breast and Ovarian Cancer

See the PDF version of this Q&A here
1. True or False: The BRCA gene I and II are tumor suppressor genes?
ANSWER. BRCA (Breast Cancer Susceptibility genes) I and II are tumor suppressor genes relating to breast and ovarian cancer.
2. Most women with breast cancer have problems with either the BRCA I and II gene?
ANSWER. False. Most women with breast and ovarian cancer are not positive for BRCA gene problems. However, problems with these genes
greatly increases the risk of breast and ovarian cancer.
3. True or False: One of the reasons why it is thought that intravenous vitamin C can kill a variety of cancer cells including, breast, ovarian
and lymphoma cells, is due to the formation of hydrogen peroxide?
ANSWER. True. Hydrogen peroxide is produced by intravenous vitamin C, and NOT oral vitamin C, and promotes apoptosis (cancer cell
death).
4. Based on scientific evidence, intravenous vitamin C, when used correctly, is undoubtedly the most effective natural chemotherapy?
ANSWER. Yes. Intravenous vitamin C has proven cancer killing effects in a variety of cancers. And vitamin C does NOT affect normal cells.
5. There is a single best vitamin/mineral or herb for all cancers; either for prevention or treatment?
ANSWER. Absolutely not. Nutrients should be recommended based on the type of cancer, the health history of the person, their specific nutritional
imbalances based on lab testing and the desire outcome of the natural therapies and response to standard and natural therapies.
6. Modified citrus pectin (MCT), a plant polysaccharide, has proven effects on reducing cancer spread or metastasis in the body?
ANSWER. Yes. MCT reduces blood vessel and lymphatic vessel permeability, reducing the spread or traveling of cancer cells throughout the
body.
7. Nutritional synergism, combining nutrients in specific ways, can increase cancer fighting effects while simultaneously reducing the necessary
dose to get this effect?
ANSWER. Yes, for example: Vitamin A taken with activated vitamin D called 1, 25-D3 works far more effectively for cancer killing than either
of these two supplements taken alone.
8. True or False: The preponderance of medical evidence suggests that antioxidants should not be taken by those receiving chemotherapy?
ANSWER. False. In fact, most medical evidence suggests a synergistic or helpful effect of taking the correct dose of antioxidant based on
patient needs along with a variety of chemotherapy agents as well as radiation.
9. True or False: Oncologists, cancer doctors, are the best physicians to speak with regarding your concerns of the positive and negative effects
of nutrition in cancer prevention and treatment.
ANSWER. False. Unfortunately, oncologists receive virtually no training in the use of nutrition along with various oncology treatments. A
certified clinical nutritionist and/or board certified doctor with special study and focus in nutrition combined with, or used separately from,
radiation and chemotherapy should be consulted.

No Responses to “Q and A: Breast and Ovarian Cancer

  • ovarian cysts is very expensive. Besides expensive surgery, youwill have to pay for hospitalization, tests, prescription drugs and more. Natural
    remedies are comparatively cost effective and therefore women on a shoestring
    budget can also take advantage of them.

  • Conventional treatment for ovarian cysts is very expensive. “Natural Cure For Ovarian Cysts” is very effective.

    • Hello Shelby:It is true that natural medicine for ovarian cysts can be cost effective. However, it is sometimes not to be completely honest. Depending upon the cause of the cysts, and other health problems in the individual, costs might be considerate. Also, surgery is sometimes the best option – but as you might know, not always.

      Thanks,
      Dr. Wald

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*DISCLAIMER: Dr. Michael Wald is a doctor of chiropractic with a masters degree in nutrition. He is also a Certified Dietitian Nutritionist and a Certified Nutritional Specialist and Sports Nutritionist. Dr. Wald is certified to provide acupuncture in several states, but not New York. Dr. Wald has two board certifications in nutrition. Dr. Michael Wald earned his MD diploma, but did not complete a residency and is thus not licensed to practice medicine. The information on this site is intended for educational purposes only and is not to substitute for sound medical or health advice. Information contained within this website may change at any time without prior notice. The information on this website is under copyright, 2021.